Wat kost studeren
Wanneer uw kind gaat studeren, krijgt hij/zij met verschillende studiekosten te maken zoals het collegegeld. Daarnaast krijgt uw kind wellicht studiefinanciering. We zetten een en ander op een rijtje.
Collegegeld
Wanneer uw kind na de havo, het vwo of mbo gaat studeren, betaalt hij voor zijn eerste studie in het hoger onderwijs het wettelijk collegegeld. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van dit collegegeld vast. Daarnaast is er het instellingscollegegeld. Dit vragen onderwijsinstellingen als de student niet voldoet aan de voorwaarden voor het wettelijk collegegeld.
Overige (studie)kosten
Naast het betalen van collegegeld zijn er ook andere studiekosten. Denk aan de aanschaf van boeken en ander lesmateriaal. De kosten hiervan verschillen per onderwijsinstelling. Daarnaast zal uw kind eventueel ook geld uit gaan geven aan kamerhuur, (telefoon)abonnementen, sport en vrije tijd.
Thuis of op kamers
Natuurlijk heeft u uw kind graag dichtbij. Maar wellicht wil hij liever zijn vleugels uitslaan en op kamers gaan. De hoogte van de kamerhuur is afhankelijk van verschillende factoren en verschilt ook per studentenstad.
Studie-financiering
Naast studiekosten zijn er ook inkomsten. Uw kind kan studiefinanciering aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Vanaf het schooljaar 2015-2016 is dit volgens een leenstelsel, het studievoorschot. Het houdt in dat uw kind een maximaal bedrag per maand mag lenen van de overheid, tegen gunstige voorwaarden. Er is ook een aanvullende beurs voor kinderen van mindere draagkrachtige ouders.
Kijk voor meer informatie op duo.nl
OV-kaart
Om van huis naar de onderwijsinstelling te komen, zal uw kind vaak moeten reizen met het openbaar vervoer. Bij DUO kan hij een studentenreisproduct (OV-kaart) aanvragen waarmee hij (gedeeltelijk) gratis kan reizen. Aanvragen kan tegelijkertijd met de aanvraag voor de lening. Ook als uw kind niet wil lenen, kan hij wel een reisproduct aanvragen. LET OP: het reisproduct is een lening. Alleen als uw kind binnen 10 jaar het diploma haalt, wordt het reisproduct een gift.
Kijk voor meer informatie op duo.nl