Verdiep u in het onderwijs van nu
Vanuit de havo of het mbo stroomt uw kind door naar een hogeschool, vanuit het vwo hij of zij kiezen tussen een hogeschool of een universiteit. Universiteiten mogen sinds studiejaar 2013-2014 toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met een hbo-propedeuse heeft uw kind dus niet automatisch meer toegang. Dit is ingevoerd om de uitval van deze studenten terug te dringen. Lees meer over het verschil tussen een hogeschool en universiteit. Ook wordt het verschil tussen bachelor-, master- en associate degreeopleidingen uitgelegd en het bindend studieadvies.
Wat zijn de verschillen?
Hogeschool (hbo: hoger beroepsonderwijs)
- Praktisch
- Beroepsgericht
- Projectmatig onderwijs
- Vaak les in kleinere klassen
Universiteit (wo: wetenschappelijk onderwijs)
- Theoretisch
- Wetenschappelijk onderzoek doen
- Veel zelfstudie
- Les in grote collegezalen of werkgroepen
Een bachelor, master of associate degree?
Er zijn bachelor-, master- en associate degreeopleidingen. Een bacheloropleiding volg je aan een hogeschool of universiteit. Aan een hogeschool duurt de bachelor vier jaar, op de universiteit drie jaar. Een masteropleiding is hierna vaak een logisch vervolg. De Associate degree (Ad) is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo) en zit qua niveau tussen een mbo-4 en een hbo-bachelor in. Uw kind kan voor een Ad kiezen als hij (nog) geen vierjarige hbo-opleiding wil volgen.
Bindend studieadvies
In het eerste studiejaar moet de student een bepaalde hoeveelheid punten halen. Soms vraagt een universiteit of hbo 36 punten, maar men kan ook 45 of zelfs 60 studiepunten vragen. Dit verschilt per opleiding of instituut. Handig dus om van tevoren goed na te vragen. De minimale hoeveelheid studiepunten die je moet halen wordt het ‘bindend studieadvies’ genoemd. Het bindend studieadvies halen is belangrijk, want haalt de student de noodzakelijke hoeveelheid punten niet, dan moet hij de opleiding verlaten.